dijous, 27 de març del 2014

[CAT] Aclaracions sobre la lactància materna


Dolor als mugrons. El dolor és una alarma que ens indica que el nadó no està ben agafat i segurament està tenint dificultats per extreure la llet. Per tant el dolor mai és normal i si el nadó està ben agafat al pit, la mare no haurà de sentir cap tipus de dolor tot i tenir esquerdes en el mugró.

L'única higiene que necessita el pit durant la lactància és la dutxa diària. No cal rentar els pits després de cada presa. Únicament assecar-los i en tot cas col·locar discos absorbents per no tacar la roba.

No cal canviar els hàbits de menjar o de beguda. És possible que la mare tingui més set, però no cal que la mare begui a la força, sinó simplement quan ho desitgi. Tampoc cal deixar de prendre determinats aliments amb por que aquests puguin modificar el gust de la llet. La majoria d'aliments aporten una aroma diferent a la llet, la qual cosa resultarà beneficiós per al nadó, ja que progressivament s'anirà acostumant als diferents sabors que li agraden a la mare. Hi ha aliments molt aromàtics com les carxofes, cebes, api o espàrrecs, però si la mare els ha pres habitualment durant l'embaràs, el nadó probablement ja s'haurà acostumat a ells a través del líquid amniòtic.

Tabac, no gràcies. Sens dubte aquest és un bon moment per deixar de fumar. En cas que li sigui impossible a la mare deixar de fumar, sempre és preferible que fumi després de la presa i sobretot fer-ho a l'exterior. Els nadons que creixen en ambients amb fum són més propensos a patir infeccions respiratòries i asma.

Com sé si el nadó ha menjat suficient? És molt normal que en sortir de la clínica un nadó hagi perdut al voltant del 10% del pes del naixement. Això es deu al fet que eliminen l'excés de líquids amb què neixen. A partir del tercer o quart dia, la producció de llet de la mare sol augmentar, de manera que el nadó anirà progressivament augmentant de pes. Si després de quatre dies de vida del nadó, aquest fa com a mínim quatre miccions i tres deposicions, és un indicatiu que està menjant prou. No obstant això, la valoració del pediatre passats dos o tres dies de l'alta de maternitat és fonamental.

La lactància millora amb el temps. La lactància es torna més fàcil amb el pas del temps. Cada nadó té el seu ritme i cal tenir una mica de paciència. A poc a poc aprendrem millor a satisfer les necessitats físiques i emocionals del nostre fill/a. Només és qüestió d'anar-lo coneixent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada