divendres, 20 de setembre de 2013

[CAT] El coixí que prevé la síndrome del cap pla


Des de l'any 1992 es ve recomanant a tots els pares que els seus bebès dormin d'esquena, és a dir, amb l'esquena recolzada sobre el matalàs i el cap de costat amb la finalitat de prevenir la síndrome de la mort sobtada del lactant (SMSL), ja que fins avui la recomanació era posar-los a dormir de cap per avall i el nombre de morts era molt elevat. El problema és que posar a dormir als bebès de cap per amunt està afectant a la forma del cap dels bebès fins al punt que gairebé la meitat dels bebès de dos mesos presenten plagiocefàlia en major o menor grau.

La plagiocefàlia és la deformitat del cap dels nens, adquirida en els primers mesos de vida. La compressió del cap intra-úter o per parts instrumentals és un factor de risc. Però la causa de la deformitat adquirida, és que el nadó estigui tot el temps sobre un dels costats del clatell en les primeres setmanes de la vida, tant quan està dormint com quan està despert.

El tractament més eficaç és la Prevenció. La informació, la detecció precoç dels signes d'alarma i sobretot, la complicitat dels pares i cuidadors, és la garantia de l'èxit per a la gestió d'aquestes deformitats posturals.


El coixí Mimos pot ser una bona ajuda de prevenció, doncs ofereix un bon suport del crani del bebè en aquelles situacions en les quals el bebè està tombat durant llargs temps; per exemple: viatjant en cotxe, dormint, passejant en el cotxet o jugant durant el dia. La seva forma redueix la pressió en cada punt del cap de 40g/cm2 a 10g/cm2. És a dir, 4 vegades menys pressió per centímetre quadrat. D'aquesta manera, el creixement del cervell no troba obstacles i el cap podrà créixer amb la seva forma natural. El coixí té una cavitat en el centre que permet un major ajust del cap, que augmenta la superfície de contacte, de manera que la pressió exercida sobre ell es reparteix i s'aconsegueix així un millor suport.


Des de Mimam Barcelona, recomanem l'ús del coixí mimos entre el naixement i els 6 mesos. Més enllà dels 12 mesos, el coixí impedirà que la deformitat s'agreugi però no la farà retrocedir. Si creu que el seu fill té alguna deformitat ha de dirigir-se a un neurocirugià, ja que ells són els especialistes en aquest tema i després de mesurar amb exactitud el crani del nadó li indicaran quines mesures correctivas prendre.